U bent hier: In de pers 'Nederlands gedoogbeleid softdrugs werkt'

'Nederlands gedoogbeleid softdrugs werkt'

2 juli 2009 - Trouw - De Adviescommissie Drugsbeleid stelt in een rapport dat ze donderdag heeft gepresenteerd dat het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs goed werkt. Wel heeft de overheid het gedoogbeleid voor softdrugs te veel laten versloffen. Door een soms lakse uitvoering en een gebrekkige aanpak van drugscriminaliteit is het gedoogbeleid met coffeeshops de afgelopen vijftien jaar uit de hand gelopen.

De commissie waarschuwt voor de grote gevaren van softdrugs- en drankgebruik door jongeren onder de 18 jaar. Het rapport signaleert dat vooral zwakkere jongeren hiervan het slachtoffer worden, vaak door een combinatie met andere problemen. Daarom stelt de commissie voor de leeftijdsgrens voor alcohol en softdrugs op 18 jaar te stellen en die ook strikt te handhaven.

De aanvoer van softdrugs naar coffeeshops zou volgens de commissie onder strikte voorwaarden moeten kunnen. Nu is dat nog verboden en wordt de verkoop van kleine hoeveelheden cannabis gedoogd. Omdat de bevoorrading van coffeeshops verboden is, vormen criminelen hierin nog een belangrijke partij. Volgens het rapport hebben producenten van softdrugs vaak nauwe banden met de wereld van harddrugs.

De verantwoordelijk ministers Ab Klink (Volksgezondheid), Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) noemen het advies „afgewogen en waardevol". Het kabinet komt in het najaar met een nieuwe drugsnota, waarin wordt aangegeven hoe het drugsbeleid moet worden voortgezet. De bewindslieden wilden nog niet aangeven of ze de adviezen overnemen.

De Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) is kritisch over het rapport. „Eigenlijk volgt het rapport braaf het kabinetsbeleid, gelardeerd met een paar linkse ideetjes", stelt woordvoerder Michael Veling. „Met dit soort adviezen kan het kabinet in elk geval niet over het drugsbeleid vallen." De BCD vindt dat de positieve effecten van cannabis te weinig aan bod komen in het rapport.

Lees hier het volledige artikel bij Trouw

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04