U bent hier: In de pers Wiet ligt nog op straat in Roosendaal

Wiet ligt nog op straat in Roosendaal

23 oktober 2009 - Trouw - De coffeeshops zijn dicht en er zijn minder buitenlandse kentekenplaten te zien. Maar de straathandel in West-Brabant is er nog.

Een fietser met petje komt stapvoets naast de stoep rijden. „Français?", informeert hij. Een paar straten verderop is het weer raak, bij een jongen in een leren jack. „Wilt u wiet kopen?"

Sinds vorige maand mogen coffeeshops in Roosendaal geen wiet meer verkopen, net als in Bergen op Zoom. De West-Brabantse gemeenten willen een einde aan de stroom drugstoeristen uit België en Frankrijk, die zorgt voor zwerfvuil, geluidsoverlast en parkeerproblemen. Afgelopen vrijdag verloren de coffeeshops de laatste rechtszaak die ze tegen het besluit hadden aangespannen.

Maar wie op een doordeweekse middag in Roosendaal softdrugs wil hebben, hoeft geen moeite te doen. De illegale drugsrunners zijn in de Brugstraat, tegenover het station, allerminst verdwenen. Ossama L'Amrani is er woest over. „Iedereen verkoopt op straat. En mensen gaan gewoon naar Breda of Etten-Leur voor drugs. Ondertussen zit ik in de WW." De mede-eigenaar van coffeeshop Yellow Moon eet een frietje speciaal aan de bar in zijn lege zaak. De rolluiken zijn omlaag. Geen joints meer, zo gebaart hij naar wie aanklopt.

L'Amrani is gekomen omdat de biljarttafel en de photoplay-computer vandaag worden opgehaald. De espressomachine is al weg. Een café kan de Yellow Moon niet worden: L'Amrani heeft geen vergunning om alcohol te verkopen. Zijn vaste klanten, zo'n zestig per dag, komen niet voor koffie en thee. L'Amrani rekent niet op een baan elders in de horeca. „Ik heb alleen ervaring met blowers. Bovendien zou ik dan maar 1100 of 1200 in de maand verdienen. De coffeeshop leverde 2000 op. Ik heb drie kinderen en een vrouw met twee hernia's. Hier werkten tien familieleden. Moeten die nu maar crimineel worden?"

Ook Christiana en Liberty II zijn dicht. Alleen Azul is open, maar de eigenaar zegt niets meer te verkopen.

Het aantal drugstoeristen is fors lager door de sluiting van de shops, zegt Debby Waalmans, medewerkster van broodjeszaak Aries Food Service. „Bij Super de Boer kun je weer parkeren, en er ligt minder vuil op straat." Toch vindt ze het geen goed besluit. Het aantal drugsrunners is toegenomen. „Mensen worden op straat continu aangesproken."

Door het lagere aantal Belgen en Fransen neemt ook zijn klandizie af, vertelt Abdul Ziani, eigenaar van een afhaalrestaurant. Tegelijkertijd ziet ook hij de drugscriminaliteit toenemen.

Lees hier het volledige artikel bij Trouw

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04