U bent hier: In de pers ’Geef alleen mensen uit de regio toegang tot softdrugs’

’Geef alleen mensen uit de regio toegang tot softdrugs’

4 november 2008 - Trouw - Alleen nog wiet voor Eindhovenaren in de Eindhovense coffeeshops. Burgemeester Rob van Gijzel wil met een pasjessysteem het cannabistoerisme in de stad tegengaan.

De criminaliteit aan de achterdeur van Eindhovense coffeeshops is burgemeester Rob van Gijzel een doorn in het oog. Nu grensgemeenten als Bergen op Zoom en Roosendaal op eigen houtje shops gaan sluiten, verplaatst het probleem zich. Van Gijzel wil de verkoop aan coffeeshopklanten van buiten de regio met een pasjessysteem kunnen weigeren. Het liefst wil hij dat andere gemeenten ook zo'n systeem opzetten.

Waarom wilt u pasjes?

Meer dan de helft van de coffeeshopbezoekers komt van buiten Eindhoven, en 10 tot 15 procent komt van buiten Nederland. Met pasjes waarmee alleen mensen uit de regio toegang hebben tot softdrugs, kun je de sector flink verkleinen. Bovendien kun je ruzie met onze buurlanden voorkomen, als je tot legalisering overgaat. Er is veel voor te zeggen om de aanvoer aan de achterkant van coffeeshops 'wit' te maken, zoals mijn collega Gerd Leers van Maastricht wil. Daarnaast moet je coffeeshops meer verspreiden. Juist als de omvang op één plek te groot is, wordt de handel interessant voor criminelen. Het mooiste is om die drie samen te nemen: legaliseren, verspreiden en werken met pasjes."

Hoe groot is het probleem in Eindhoven?

„Wij hebben vijftien coffeeshops, sommige met wel 25 man personeel. Bij die grote shops gaat de wettelijk toegestane voorraad van 500 gram er in een half uurtje doorheen. Dat komt neer op honderd klanten per uur. Door die omvang wordt er enorm veel geld witgewassen, afkomstig uit bijvoorbeeld vrouwenhandel. Er is ook sprake van moord, doodslag en geweld. In Limburg zijn er behalve in Maastricht, coffeeshops in Heerlen en Sittard/Geleen. Zij kunnen samen afspraken maken. Maar tussen de Maas en Tilburg zijn wij de enige gemeente met coffeeshops."

Wie krijgen een pasje?

„Of dat alleen mensen uit onze gemeente zijn, of ook uit de rest van de regio, moeten we nog uitwerken."

Lees hier het volledige artikel bij Trouw

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04