U bent hier: In de pers Sluiten coffeeshops leidt zeker tot meer illegaliteit

Sluiten coffeeshops leidt zeker tot meer illegaliteit

25 november 2008 - Trouw -Ā Buitenlandse drugstoeristen laten zich niet afschrikken door dichte shops. De kwaliteit van wiet is hier zo goed dat zij illegale leveranciers opzoeken.

De hoogleraren strafrecht Cyrille Fijnaut en Brice de Ruyver stellen in hun rapport over de aanpak van grensoverschrijdende drugscriminaliteit dat 'de scheiding van de markten in het ongerede is geraakt'. Bovendien verwachten zij dat de sluiting van coffeeshops niet tot meer illegale handel in Nederland zal leiden. Je mag van twee hoogleraren verwachten dat zij zulke uitspraken baseren op feiten. De uitspraken zijn echter niet onderbouwd en stroken niet met de ervaringen in de praktijk.

Het Nederlandse gedoogbeleid gaat er van uit dat cannabisconsumenten bij de aanschaf van cannabis niet in aanraking komen met hard drugs. Deze doelstelling is absoluut gehaald. Geen coffeeshop neemt het risico om in andere drugs te handelen, daarvoor is hun business veel te lucratief. Ook zijn deze ondernemers zelf niet betrokken bij handel in hard drugs. Dat zij in toenemende mate zijn aangewezen op het inkopen van hun producten bij handelaren die ook in ander drugs handelen staat daar los van. De consument merkt hier helemaal niks van.

De stelling dat buitenlandse druggebruikers niet in hun eigen land terecht kunnen gaat voorbij aan het feit dat Nederwiet zeer populair is en voor een bepaalde kwaliteit staat. De Nederlandse cannabisproducten gelden als hoogstaande en betrouwbare producten. Dat blijkt uit het feit dat veel drugstoeristen zijn wiet op illegale adressen aanschaft. Blijkbaar is de kwaliteit en de prijs van de illegale wiet in Nederland beter dan die in hun eigen land.

Dat drugstoeristen zich niet laten afschrikken door de sluiting van coffeeshops ondervinden de bewoners van Terneuzen en Zelzate aan den lijve. De overlast van illegale handelaren is daar sinds de sluiting van twee coffeeshops veel groter en oncontroleerbaarder geworden. Zij verlangen met smacht terug naar coffeeshops.

In tegenstelling tot wat de hoogleraren Fijnaut en De Ruyver beweren zijn er wel degelijk studies naar de praktijk van achterdeur beschikbaar. Zo heeft de Gentse professor Tom Decorte onlangs het verzamelwerk 'Cannabisteelt in de Lage Landen' uitgebracht waaraan vrijwel alle Nederlandse en Belgische deskundigen op dit terrein een bijdrage aan hebben geleverd. Deze experts komen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat het niet-regelen van de achterdeur en de harde aanpak van henneptelers juist tot meer criminaliteit in de cannabissector en overlast gevende situaties heeft geleid. Door deze aanpak zijn de aanvoerlijnen naar de coffeeshops verstoord en heeft de kleine, ideologische teler plaatsgemaakt voor handelaren die zich ook met andere illegale praktijken bezighouden. Het andermaal inzetten op hardere maatregelen, zoals Fijnaut en De Ruyver bepleiten, zullen er toe leiden dat het klimaat in de branche verhardt en de criminaliteit nog meer toeneemt.

Lees hier het volledige artikel bij Trouw

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04