U bent hier: Blog Smoking without borders

Smoking without borders

12 januari 2012 - De sluiting van coffeeshops in Bergen op Zoom en berichtgeving daarover gaf HCLU (Hungarian Civil Liberties Union) aanleiding om een nader onderzoek in te stellen naar de ware reden achter de sluitingen.

Is de reden vanwege overlast en criminaliteit van de Belgische bezoekers, zoals sommige berichten te kennen gaven of heeft het Nederlandse coffeeshop beleid gefaald zoals andere berichten weergaven?

Deze korte reportage gaat op zoek naar de waarheid achter de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom.

Ze interviewde de burgemeester van Bergen op Zoom en leerde dat hij geen enkel probleem heeft met cannabis gebruik en coffeeshops, maar dat hij de 25.000 drugstoeristen die de stad iedere week bezoeken , gepaard gaand met verkeers opstoppingen en drugsrunners, meer dan zat is.

Ze gingen naar Tilburg, waar de burgemeester plannen heeft om de teelt van cannabis toe te staan.

Ze spraken met de manager van een coffeeshop die uitlegde dat coffeeshops een integraal deel van de Nederlandse maatschappij zijn geworden en niet zomaar uitgeroeid kunnen worden.

Hun voornaamste conclusies waren:

  1. Het probleem van drugstoerisme is niet veroorzaakt door cannabisgebruik of coffeeshops. Het echte probleem is de illegaliteiy van cannabis in de buurlanden.
  2. Het probleem kan niet worden opgelost door de coffeeshops te sluiten: de bevoorrading zal niet verminderen maar zal ondergronds gaan om meer problemen te veroorzaken.
  3. De echte oplossing voor het probleem ligt in handen van de buurlanden namelijk in regulering en controle van de eigen cannabismarkt.

Bekijk zelf de reportage (Deels Engels gesproken met Engelse ontertiteling).

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04