U bent hier: Blog Het Waterbedeffect

Het Waterbedeffect

2 oktober 2011 - Als het aan het kabinet ligt komt er een wietpas voor kopers van softdrugs. Coffeeshops gaan dicht omdat ze op 350 meter afstand van scholen moeten liggen.

Ook komen er zwaardere straffen op teelt en georganiseerde handel van wiet.

Het gedoogbeleid dat ons land sinds de jaren zeventig wereldwijd op de kaart zette, komt door de kabinetsplannen ernstig onder druk. En dat terwijl in het buitenland juist steeds meer waardering komt voor het Nederlandse beleid.

In de reportage "Het Waterbedeffect", gingen de makers kijken in onder meer Roosendaal en Breda naar hoe een strikter coffeeshopbeleid nu al zijn effect heeft in de grensstreek tussen Nederland, Belgiƫ en Duitsland.

In de reportage wordt duidelijk dat harder beleid niets oplost.

De blower kan niet meer naar de koffieshop, maar belt een 06-nummer en krijgt het, zegt een jongerenwerker. Daarmee verplaatst overlast zich naar andere wijken, handel verplaatst zich naar de straat.

En in omliggende gemeenten die nog wel coffeeshops hebben is het aantal bezoekers van coffeeshops met 50% gestegen. De drukte en de parkeeroverlast in het centrum van Breda die dat met zich mee brengt lijdt weer tot klachten van omwonenden. Daardoor komen de coffeeshops ook daar verder onder druk te staan.

Is dit het einde van ons gedoogbeleid?

'Het waterbedeffect'

Geproduceerd door Global Eye in samenwerking met FreshTV.

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04