U bent hier: Blog Wereldwijde petitie om de drugsoorlog te stoppen

Wereldwijde petitie om de drugsoorlog te stoppen

Logo-ENCOD26 mei 2011 - European Coalition for Just and Effective Drug Policies (ENCOD) plaatste gisteren een opoep om een wereldwijde petitie tegen de drugsoorlog te steunen.

"We roepen u op om de oorlog tegen drugs en het verbodsregime te beëindigen, en naar een systeem toe te gaan werken, dat gebaseerd is op decriminalisering, regulatie, volksgezondheid en voorlichting. Dit 50 jaar oude beleid heeft gefaald, heeft de gewelddadige georganiseerde misdaad helpen ontwikkelen, heeft levens verwoest en kost miljarden. Het is tijd voor een humane en effectieve benadering."

Enkele treffende argumenten die ENCOD presenteert zijn:

  • Deze dure oorlog heeft compleet gefaald in het bedwingen van de plaag van drugsverslaving en tegelijkertijd vele levens gekost, gemeenschappen verwoest en miljarden dollars het gewelddadige georganiseerde criminele circuit ingepompt.
  • Alle experts zijn het erover eens dat regulatie het meest zinvolle beleid is, maar politici zijn bang hun vingers te branden aan deze kwestie.
  • Iedereen, zelfs de 'Office on Drugs and Crime' van de VN dat verantwoordelijk is voor het doorzetten van deze benadering, is het er mee eens dat – het inzetten van leger en politie om drugsboerderijen plat te branden, smokkelaars op te sporen en dealers en verslaafden op te sluiten – een dure fout is.
  • Landen met een soepeler beleid – zoals Zwitserland, Portugal, Nederland en Australië – hebben geen uitbarsting van drugsgebruik waargenomen, iets dat voorstanders van de drugsoorlog wel somber hadden voorspeld. In plaats daarvan hebben deze landen een significante afname van drugsgerelateerde misdaad, verslaving en doden gezien en zijn zij in staat de aandacht te richten op het ontmantelen van criminele organisaties.
  • Invloedrijke lobby's, waaronder het leger, wettelijke beleid en gevangenissen waarvan het budget op het spel staat, staan de verandering nog steeds in de weg. En politici vrezen hun kiezers te verliezen als ze alternatieve benaderingen steunen, omdat ze dan zwak en ordeloos zullen lijken. Maar vele voormalige bewindslieden en staatshoofden komen na het verlaten van hun positie uit voor hervorming, en polls wijzen uit dat burgers wereldwijd beseffen dat het huidige beleid rampzalig is.

Als we een wereldwijde roep kunnen creëren ter ondersteuning van de gedurfde oproep van de Internationale Commissie voor Drugsbeleid, kunnen we de oudbakken excuses voor het huidige beleid overschaduwen. Onze stem is de sleutel tot verandering.

Teken hier de petitie.

Lees hier het artikel bij ENCOD.

 

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04