U bent hier: Blog Start uitwerking wetenschappelijke experimenten cannabisbeleid

Start uitwerking wetenschappelijke experimenten cannabisbeleid

D66-wethouder Victor Everhardt kan aan de slag met de uitwerking en voorbereiding van twee experimenten rond de achterdeur van coffeeshops. Tijdens de commissievergadering d.d. 28 april jl. kreeg hij steun van een meerderheid in de raad.

Raadslid Anita Vink: "ik ben erg tevreden met het voorstel. Het hoofddoel is het bevorderen van de volksgezondheid. Tegelijkertijd wordt aandacht besteedt aan het voorkomen en bestrijden van overlast en criminaliteit. Een perfect dubbelspoor."

Het College van B en W stelt twee experimenten voor. Een gesloten clubmodel, ofwel kleinschalige verenigingen voor de teelt en het eigen gebruik van cannabis door volwassen die recreatief gebruiken. Hiermee wordt de achterdeur van de coffeeshop gereguleerd. Hierdoor kan de kwaliteit van de cannabis gecontroleerd worden. Daarnaast wordt de kweek hierdoor toegestaan en zijn coffeeshophouders niet meer toegewezen op de aanvoer van criminele organisaties.

Het tweede experiment is gericht op gecontroleerd gebruik, zo mogelijk afbouw van gebruik door personen met een kwetsbaarheid voor psychotische stoornissen. Gebruik van cannabis wordt voor deze groep ontraden maar in de praktijk blijkt naar schatting 20% van de personen met schizofrenie een cannabisverslaving te hebben. Met dit experiment kan vanuit de GGZ of verslavingszorg worden ingezet op stabilisatie of afbouw van het gebruik.

Bron: Website D66 Utrecht

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04