U bent hier: Blog Geef deze Belg zijn jointje in Amsterdam of Tilburg terug!

Geef deze Belg zijn jointje in Amsterdam of Tilburg terug!

Inhoudsopgave
Geef deze Belg zijn jointje in Amsterdam of Tilburg terug!
pagina 2
pagina 3
pagina 4
Alle pagina's

15 januari 2011 - NRC/Handelsblad - Nederland gold voor een Belg als ik altijd als een gidsland. Dankzij de media, Provo, kunst en cultuur én het liberale softdrugsbeleid. Minister Opstelten wil daar nu van af. Dus ook van mij: de toerist die Amsterdam bezoekt, van concerten houdt en van chillen met een jointje.

Nederland is voor mij en tal van mijn generatiegenoten altijd al een gidsland geweest. Ik vind het vreemd dat er nu wat lacherig wordt gedaan over die voortrekkersrol in de tweede helft van de twintigste eeuw. Nergens in de wereld werden openheid en tolerantie zo harmonieus verweven met wetten en regels. Nergens waren de media zo kritisch en verrijkend. Op weinig plaatsen was het leven zo mooi en hoopgevend als in Nederland. En dan heb ik het dus niet over het misplaatste heimwee naar de knusse jaren 50, die nooit bestaan hebben. De Kabouters, de Provo's, de hippies: ze hebben de fundamenten gelegd van de nieuwe, geëmancipeerde maatschappij, waar autoriteit geen vrijbrief meer is voor machtsmisbruik en corruptie. Waar spel, kunst en cultuur even hoog worden ingeschat als economische belangen. Waar elk individu dezelfde kansen krijgt om zich te ontplooien. Ja, lach maar. Dat was wat Nederland uitstraalde in de jaren 60, 70 en 80, toen de door velen nu zo verachte 'linkse kerk' de culturele lakens uitdeelde. Nederland was een baken van hoop in tijden van (koude) oorlog en propaganda-apparaat.

Ik besef intussen dat het een progressieve minderheid was die in die tijd ons beeld van Nederland bepaalde. De zwijgende meerderheid keek wel naar Op losse groeven, maar niet naar Van Kooten & De Bie. Ze lazen niet, zoals wij, NRC Handelsblad of de Volkskrant, maar Privé en De Telegraaf. Ik ben zelf een overtuigde democraat, dus als die meerderheid op een bepaald moment besluit dat ze haar stem wil laten horen, heb ik daar alle respect voor. Dat is in Nederland ook gebeurd in het voorbije decennium, toen eerst Pim Fortuyn en later Geert Wilders met succes inspeelden op de (ingebeelde) angsten en (reële) klachten van de bevolking. Jammer dat Volkert van der G. Fortuyn beschouwde als een gevaar voor zijn linkse utopie, en in hem geen medestander herkende. In tegenstelling tot Wilders was Fortuyn geen rechtse islamofoob, maar een echte vrijdenker. Softdrugs mochten wat hem betrof meteen gelegaliseerd worden. Ik denk niet dat VVD en CDA zich zo makkelijk in een coalitie met hem hadden laten duwen, in tegenstelling wellicht tot de linkse partijen.v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04