U bent hier: Blog 45 jaar kweek van Nederwiet

45 jaar kweek van Nederwiet

Inhoudsopgave
45 jaar kweek van Nederwiet
Pagina 2
Pagina 3
Alle pagina's

logo-adviesburo-drugs 8 december 2010 - Kwekerijen van Nederwiet.

Wat zijn de achtergronden dat pas de afgelopen jaren het aantal ernstige incidenten rond de kweek van Nederwiet toegenomen zijn?

Om deze achtergronden beter te kunnen doorgronden is het belangrijk te constateren dat cannabis, de afgelopen 45 jaar uitgegroeid is tot het (na alcohol) meest populaire genotsmiddel.

In elk, als modern omschreven land in de wereld speelt zich deze ontwikkeling af, ongeacht welk beleid (in het kader van de single-convention van de VN van een, op alcohol na, verbod op alle genotsmiddelen) een land hiertegen heeft ondernomen. De suggestie, als zou de populariteit van cannabis in Nederland het gevolg zijn van het hier gevoerde gedoogbeleid, klopt dus niet.

Hetzelfde geldt voor de veronderstelling, als zou het gedoogbeleid verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie rond de kweek van wiet in Nederland. Integendeel, er is nooit sprake geweest van een gedoogbeleid tegen de kweek van Nederwiet.
In heel de wereld is er sprake van lokale kweek van wiet. Het enige verschil is dat, in navolging van de USA, de commerciƫle kweek van wiet in Europa in Nederland begonnen is en wel aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw. Als gevolg van de kennis en ervaring met het klonen en veredelen van landbouw- en siergewassen heeft Nederland nog steeds een voorhoedepositie in de kweek van wiet. Gelet op de vooruitgang in de kweek van wiet in de rest van Europa neemt deze positie zienderogen af, met al een, voor leken nog onzichtbare afname van het drugstoerisme in de grenssteden.

Bij de opkomst van de kweek van Nederwiet heeft Nederland, begin jaren negentig een unieke kans laten liggen om een deel van de achterdeur van coffeeshops te reguleren. Met het inzicht van de belastingdienst over de omzet van coffeeshops had een gesloten systeem opgezet kunnen worden van het bevoorraden van coffeeshops van Nederwiet. Hiermee had de kweek van Nederwiet beperkt kunnen blijven tot de coffeeshop met als extra positief bijeffect van een terugdringing van de internationale handel van buitenlandse hasj- en wietsoorten naar ons land. In plaats daarvan is naast deze handel een nieuw, grootschalig en gecriminaliseerd circuit van (inter)nationale productie en handel van Nederwiet ontstaan.v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04