U bent hier: Blog De slag om Brussel: Drugsbeleid

De slag om Brussel: Drugsbeleid

25 mei 2010 - Gisteren was er een rapportage in 'De slag om Brussel' over het drugsbeleid.

In Frankrijk is hasj rijkelijk verkrijgbaar. In Tsjechië kun je tot 15 gr. bezitten waarvoor je hooguit beboet wordt. Het is dus geen misdrijf. Overigens wordt deze nooit geïnd. In Bulgarije kun je tot € 100.000 boete krijgen voor bezit. Ondanks dit wordt er publiek gedealed en doet de politie, vanwege de corruptie, niet moeilijk.

In Frankrijk wordt volop geblowed. De echte gevarenzone als je betrapt wordt ligt rond de 50 gr. Blowen is, ondanks strenge wetgeving, heel makkelijk. Frankrijk kent de meeste cannabisgebruikers van Europa. 12 miljoen Fransen hebben ooit cannabis gebruikt, waarvan 1,2 miljoen regelmatig gebruikt.

Europarlementariër Phillipe Juvin (UMP, de conservatieve regeringspartij van Sarkozy) stelt: "Het huidige systeem is onder maat en verschaft geen duidelijkheid. Ik geloof dat we de strafmaatregelen tegen gebruikers in Frankrijk zouden moeten versoepelen". Is drugs als oorlog tussen Nederland en Frankrijk daarmee aan zijn eind?

Volgens het Europese Drugsinstituut wordt Europa steeds liberaler als het om drugs gaat. Portugal heeft het bezit van alle drugs toegestaan. Het gevreesde effect van toename in gebruikers bleef uit. Sterker Portugal kent een van de laagste aantallen druggebruikers in Europa.

In Europa lijkt een toegenomen bewustzijn te groeien dat streng optreden tegen de gebruiker alleen maar onnodig veel kosten met zich brengt zonder daadwerkelijk iets aan oplossingen bij te dragen. Ondanks grote verschillen in wetgeving is het beeld in Europa op straat hetzelfde. Overal wordt geblowed.

Bekijk hier het volledige uitzending bij VPRO

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04