U bent hier: Acties Voortgang bankproject LOC

Voortgang bankproject LOC

logo-LOC18 mei 2009 - Uit verslag van Paul van Oyen blijkt dat vooral de politiek actief meewerkt aan het vinden van een oplossing. Zowel PvdA, bij monde van Tweede kamerlid Paul Tang, als CDA, de SP en D66 hebben een aantal vragen gesteld aan Minister Bos die de vragen - voor ons - heel helder en duidelijk heeft beantwoord.

De opstelling van Wouter Bos is dat de banken een openbare nutsfunctie hebben voor een basispakket betalingsverkeer. Het ministerie is in overleg met de Vereniging van Banken om dit verder uit te werken.

Het zal nog geruime tijd duren voordat de coffeeshops daadwerkelijk weer toegang tot de bancaire markt krijgen als we geen alternatief vinden.

Er zijn vier alternatieven:

  1. Het opzetten van een nieuwe bank als coöperatieve vereniging (zoals de Rabobank) in Letland of Litouwen omdat het daar het gemakkelijkst is.
  2. Bankieren via een trust. Dit brengt wel een kredietrisico met zich mee.
  3. Het is een mogelijkheid om alsnog een buitenlandse bank in Nederland te vinden die bereid zou zijn de coffeeshops (en andere vergelijkbare bedrijven) te bedienen. Kans op succes is gering.
  4. Er is een mogelijkheid om zelf een bank op te zetten in Nederland die onder anderen de coffeeshops en andere, vergelijkbare bedrijven gaat bedienen en die bovendien en die bovendien een aantal andere activiteiten gaat ontwikkelen zoals internationale handelsfinanciering en private banking. De kapitalisatie van zo‟n bank is sterk afhankelijk van het uiteindelijke productenpakket en van des aard van de aandeelhouders. Een absolute minimum ligt rond de € 50.0 miljoen. Als iedereen meedoet is er een start met ongeveer 700 klanten.

 Gerelateerde documenten:

v o o r l i c h t i n g

wat is wiet?bottom01 wat is hasj?bottom02 wat is een joint?bottom05 wat is blowen?bottom03 verstandig gebruik!bottom04